Voedingsbeleid

Op de Barkentijn willen we gezond eten op school voor iedereen makkelijk maken. Op deze manier dragen we bij aan een goede ontwikkeling van de leerlingen. Samen met ouders/ verzorgers zorgen we voor gezond eten en drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch. We verplichten niets hierin, maar bedenk wel dat gezonde voeding meehelpt met het concentreren en dus het leren.

ETEN IN DE OCHTENDPAUZE

De kinderen eten elke dag een gezonde pauzehap. We vragen ouders om geen koek, snoep of chips mee te geven.
 
Geschikt voor de kleine pauze vinden wij bijvoorbeeld:
 • Fruit, zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, pruim en mandarijn.
 • Groente, zoals worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en radijsjes.
 • Volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol. Kijk voor geschikt beleg bij ‘Eten tijdens de overblijf’.

Tip: koop seizoensgroente en -fruit. Kijk in de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal  ETEN TIJDENS DE OVERBLIJF
De kinderen eten dagelijks een gezonde lunch. We eten gezamenlijk: met de kinderen en docenten. Tijdens de pauze hebben we aandacht voor ons eten, en is er zo min mogelijk afleiding van bijvoorbeeld telefoons en tv. We nemen voldoende tijd om rustig te kunnen eten. De docenten houden een oogje in het zeil, zodat ook moeilijke eters en kinderen met aparte dieetwensen of eetgewoontes genoeg eten.
 
We vragen ouders om geen koek, snoep of chips in de broodtrommel te doen.

 
Geschikt voor de lunch vinden wij bijvoorbeeld:
 • Volkorenbrood of bruinbrood, besmeerd met zachte halvarine of margarine uit een kuipje.
 • Eventueel als variatie: volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol.
 • Geschikt beleg voor in het trommeltje is beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat, zoals 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
 • Notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker.
 • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei. Lekker als beleg en voor erbij.
  DRINKEN
Kinderen drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch dranken zonder toegevoegde suikers. We vragen ouders geen limonade, frisdranken, sportdranken en vruchtensappen mee te geven omdat ze erg veel suiker bevatten.
 
Geschikt voor drinken vinden wij bijvoorbeeld:
 • Kraanwater.
 • Thee zonder suiker.
 • Halfvolle melk, karnemelk of yoghurtdrank zonder toegevoegde suikers.


 


 

AANTAL EETMOMENTEN
Het is belangrijk dat een kind niet vaker dan 4 keer per dag iets tussendoor eet. Dit helpt mee om op het juiste gewicht te blijven. Bovendien voorkomt het tandbederf. Laat kinderen daarom niet buiten de vastgestelde tussendoormomenten eten en combineer traktaties met de ochtendpauze hap.

 

Originele en feestelijke ideeën voor pauze, lunch, drinken en traktaties